top of page
Young Talents of Kisumu 

Monikulttuurinen hanke sai alkunsa ideasta luoda mahdollisuuksia  taiteellisesti lahjakkaille lapsille ja nuorille Kisumun alueella näyttää omia kykyjä sekä kehittyä omassa lajissa. Kisumun kaupungin koulutuspäällikko Samwel Okuro sekä kulttuuri ja taidejohtaja Kenneth Otieno ottivat idean innostuneina vastaan ja hankkeen suunnittelu alkoi.  Bondoaid puheenjohtaja Sarah johti hanketta, yhteistyöhön lähti lisäksi mukaan Espoon kaupunki, Ebeli Espoon musiikkiopisto sekä Gallen-Kallelan museo. Ebelistä hankkeessa oli mukana linjajohtaja ja jazz muusikko Mirja Mäkelä, musiikin opettaja Rami Eskelinen ja 6 Ebelin oppilasta. Museosta mukana oli lehtori Salla Tiainen.  Hanketta lähti dokumentoimaan kuvaaja Miikka Jouhkimainen. 

Young Talents of Kisumu muotoutui  lasten ja nuorten kykyjenetsinnäksi joissa lahjakkaimmat laulajat, tanssijat ja räppärit valittiin mukaan kehittämään kykyjään paikallisten artistien ja muusikkojen sekä Espoon musiikkiopiston Ebelin kanssa. Sarah lauluntekijänä ja artistina toi oman panoksensa nuorten taitojen kehittämiseen.  Sarah on julkaissut musiikkia Sarah Achieng ja Sara Sydän nimellä.

Hanke tarjosi osallistujille mahdollisuuden verkostoitua, löytää omia vahvuuksia ja esiintymisosaamista, päästä esiintymään konsertteihin sekä osallistumaan workshoppeihin.  Hanke starttasi 2017 elokuussa jolloin järjestettiin  3 päiväiset koe-esiintymiset. 

Gallen -Kallelan museo tuli yhteistyöhön mukaan sillä heillä oli tuolloin juuri esillä taiteilija Gallen-Kallelan Keniaan liittyviä teoksia ja valokuvia. Taitelija vietti Keniassa aikaa 1909-1910 ja ajanjaksolta oli syntynyt mielenkiintosita nähtävää.  Taiteilija itse koki Kenian seuraavin sanoin Afrikka muistelmissaan 
 
”tänne saavuttuani aika pysähtyi. Kuin iankaikkinen, uudistuva fata morgana, näöt ympärillämme vaihtelevat; kaikki on vain päiviä ja öitä, jotka auringon, kuun ja tähtien kanssa sulautuvat yhteen, ilmassa niin lempeässä, että oman olemisen unohtaa”.  
(Paluu Arikkaan näyttely, Gallen-Kallelan museo) 

Toteutimme workshopeissa nuorten kanssa erilaisia taiteenilmaisun muotoja käyttäen taiteilijan maalausten pohjalta, mm. draamatyöpajaa, tekstien tuottamista ja esittämistä laulun ja räpin muodossa. Ebelin kanssa toteutuneessa yhteiskonsertissa Keniateosten tarina huipentui Akseli-Mary räppiin jossa oli mukana tanssijoita, Sarah ja Gallen-Kallelan museon lehtori Salla Tiainen esittelivät räpin lomassa printtejä teoksista. Olisi kiinnostava tietää mitä taiteilijapariskunta olisi esityksestä pitänyt! 
Ensimmäinen konsertti pidettiin joulukuussa 2017 ja toinen, Ebelin ja Gallen-Kallelan vierailuviikolla tammikuussa 2018. 

Hankkeen oli tarkoitus päättyä nuorten Suomi-vierailuun ja konserttiviikkoon keväällä 2018.  Matka sai ikävän käänteen sillä viisumit oli kirjattu väärälle päivämäärälle eikä ryhmä päässyt lennolle. Tämän jälkeen epäonni jatkui ja passit tuhoutuivat onnettuómuudessa. Passit uusittiin mutta lentojen määräaika ehti umpeutua uusia odotellessa ja näin ollen koko matka peruuntui. 

Pettymyksestä huolimatta kokonaisuutena tarkasteltuna hanke oli muuten onnistunut ja vaikuttavuudeltaan menestynyt. Hankkeessa olleet nuoret jäivät useimmat jatkamaan aloitettua uraa taiteenalalla, yksi heistä, Caro-kuka nähdään pipo päässä esittelyvideolla- on menestynyt niin hyvin että esiintyy nyt työkseen arvotilaisuuksissa esim. suurlähetystölle. 

Kisumun alueella on tämän jälkeen järjestetty uusia kykyjenetsintöjä ja luotu uusia alustoja nuorille-hanke jäi elämään. 

Hanke palkittiin urheilu, taide ja kulttuuriministeriön toimesta tunnustuksena panoksesta kulttuurialan a ammattilaisena esittävän taiteen alalla.
19667688_1490504944305913_34149560167077
Urheilu, kulttuuri ja taideministeriön tunnustus Young Talens of Kisumu hankkeelle
Tammikuun 2019 konsertista
ytok kuva.jpg
2019 konsertin jälkeen, tunnelma korkealla! 
27021661_1690063264350079_4584533441279617095_o.jpg
bottom of page